З 1 червня починається посилений епідемічний нагляд за холерою
Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1або O139. Інфекція передається фекально--оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року? але з 1 червня до1 жовтня починається посилений епідемічний сезон спостереження/
З 1 червня в Україні Центри контролю та профілактики хвороб проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води,стічних вод, прісної та морської води.
Щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуйтеся простих правил:
- Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
- Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах.
- Дотримуйтесть особистої гігієни, ретельно мийте руки перед іжею, після відвідування туалету та вулиці.
- Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
- Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.
- Ретельно готуйте іжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. Слід пам'ятати, що холера відноситься до групи захворювань, які без своєчасного та адекватного лікування можуть призвести до тяжких наслідків. Дотримання профілактичних заходів допоможе захистити себе та своїх близьких від цієї небезпечної інфекції.