Розпочато розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Барвінківської територіальної громади

Дата: 30.09.2024 11:41
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

На виконання вимог чинного законодавства, 18 вересня 2024 року, на шістдесят другій  сесії Барвінківської міської ради восьмого скликання було ухвалене рішення № 3017-VII "Про    розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Барвінківської територіальної громади"

Склад, зміст та порядок розробки Комплексного плану регламентується Порядком розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2021 року № 926.

Комплексний план просторового розвитку. Що це і для чого?

Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади (далі – Комплексний план) - це одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою, що розробляється з метою забезпечення сталого розвитку території.

Комплексний план включатиме планувальні рішення щодо перспективного використання всієї території Барвінківської територіальної  громади, на основі аналізу всіх ресурсів якими вона володіє, та надасть інструмент для інтегрованого розвитку з вирішення проблемних та конфліктних питань, а також з дотриманням принципу збалансованості державних, громадських та приватних інтересів.

Комплексний план забезпечить узгоджене прийняття рішень щодо цілісного (комплексного) просторового розвитку всіх населених пунктів як єдиної системи розселення та території за їх межами.

Що саме входить до Комплексного плану?

Комплексний план складається з:

1) функціонального зонування на всю територію громади;

2) землевпорядкування на всю територію громади;

3) генерального плану адміністративного центру територіальної громади;

4) генеральних планів населених пунктів та детальних планів територій;

5) планувальних рішень генеральних планів інших населених пунктів та детальних планів територій у межах території громади;

6) планувальних рішень детальних планів територій (у тому числі формування земельних ділянок), на яких планується розміщення за рахунок державного або місцевого бюджету:

• об’єктів соціальної інфраструктури (освіти, охорони здоров’я, культури, житлово-комунального господарства);

• об’єктів, передбачених Генеральною схемою планування території України та схемою планування області;

• об’єктів, для розташування яких відповідно до закону може здійснюватися примусове відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності (якщо розташування таких об’єктів передбачено комплексним планом);

• інших об’єктів.

Важливість розробки комплексного плану

Дехто вважає, що розроблення Комплексного плану це не найголовніше питання, яке необхідно вирішувати у воєнний час. Однак, враховуючи надскладний період для нашої громади та країни в цілому, а також критичний стан її економіки, питання стабілізації економіки шляхом ефективного та раціонального використання ресурсів громади, пошуку нових джерел доходів є чи не найголовнішим.

 У процесі розроблення Комплексного плану будуть інвентаризовані ресурси громади, а саме: земельні ресурси, лісові, водні, надра. В результаті – розкриються нові можливості та потенціал громади, відбуватиметься економічне зростання та збільшення дохідної частини місцевого бюджету.

Фактично цей документ буде інструментом управління розвитку громади, до розроблення якого залучена безпосередньо громадськість, адже саме вона бере участь у його створенні та погодженні шляхом проведення громадських слухань та обговорень.

До чого призведе відсутність Комплексного плану?

Законодавець уже чітко встановив, що за відсутності у громаді Комплексного плану просторового розвитку починаючи з 2025 року можливість жителів громади, підприємців, а також органів місцевого самоврядування відводити земельні ділянки, змінювати їх цільове призначення буде заблокована.

Поміж цього, у разі не розроблення  Комплексного плану, громада стикнеться з повною відсутність ґрантової підтримки від іноземних держав. Вже навіть зараз грантодавці ставлять однією із умов наявність у громадах Стратегій розвитку та Комплексних планів.

Як я можу взяти участь у роботі над Комплексним планом просторового розвитку?

  • стежити за новинами на сайті громади;
  • внести пропозиції від власного імені (не анонімно), щоб вони були враховані;
  • дізнатися, хто буде представником населеного пункту під час засідання робочої групи та бути з ними на зв’язку;
  • подати заяву на участь у робочій групі з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території;
  • дізнатися, коли і де буде відбуватися обов'язковий публічний захід громадського обговорення  — Стратегічна сесія (оголошення про захід має бути опублікованим за 15 робочих днів).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних