Ризики вживання забрудненої питної води
З кожним роком все більше громадян міста та навколишніх населених пунктів звертаються в лабораторії Ізюмської філії ДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» по питанню дослідження води з джерел децентралізованого водопостачання - шахтних та трубчастих колодязів (свердловин) на придатність її для споживання. В зв’язку з тривалими відключеннями електроенергії відмічаються перебої води з джерел централізованого водопостачання (артезіанських свердловин), тому люди, як альтернативне джерело, почали використовувати свої закинуті шахтні колодязі, проводити буріння трубчастих колодязів та облаштовувати природні джерела.
Підземна вода утворюється внаслідок проникнення вглиб землі атмосферних опадів та поверхневих вод. А водоносні горизонти ґрунтових вод є незахищеними та можуть бути забрудненні як бактеріальною мікрофлорою, в зв’язку з близьким розташуванням вигрібних ям, вбиралень, споруд та мереж каналізації, тваринницьких ферм, полів фільтрації, так і небезпечними хімічними речовинами, внаслідок використання на сільськогосподарських угіддях мінеральних добрив. Ризик забруднення значно збільшується під час весняних злив та повенів.
Починаючи користуватися таким вододжерелом перш за все необхідно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань. Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань, таких як вірусного гепатити А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу та інших, а води із хімічним забрудненням – гостре отруєння хімічними речовинами. Особливо небезпечно вживати питну воду з підвищеним вмістом нітратів вагітним жінкам та дітям віком до 3 років, що може привести до водно-нітратної метгемоглобінемії та стати причиною летальних випадків у новонароджених. Отже, вживати воду з таких водозабірних джерел можна тільки будучи абсолютно впевненими в її безпеці. А це можливо при задовільному їх санітарно-технічному стані. Основним нормативним документом в якому регламентуються гігієнічні вимоги до безпечності та якості питної води, проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, вимоги до влаштування шахтних колодязів, трубчастих колодязів (свердловин) та каптажів джерел, вимоги щодо їх дезінфекції є «Державні санітарні норми та правила (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Основними ризиками вживання забрудненої питної води є:
- Інфекційні захворювання:
Вживання води, забрудненої бактеріями (наприклад, кишковою паличкою), вірусами або паразитами, може призвести до шлунково-кишкових інфекцій, гепатиту А, холери та інших захворювань.
- Хімічні забруднення:
Потрапляння у воду нітратів, важких металів (свинець, ртуть) та інших токсичних речовин може спричинити хронічні захворювання, такі як ракові пухлини, порушення роботи нервової та імунної систем.
- Неприємний смак і запах:
Забруднена вода може мати неприємний смак та запах, що робить її непридатною для вживання.
- Вплив на дітей:
Діти особливо вразливі до впливу забрудненої води. Вживання такої води може призвести до затримки розвитку, зниження інтелектуальних здібностей та інших серйозних наслідків для здоров'я.
Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Ізюмська філія ДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» рекомендує:
-
не вживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану;
-
з обережністю застосовувати в приватному секторі мінеральні й органічні добрива;
-
дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
-
не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажів гноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям;
-
не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.
Саме тому рекомендуємо власникам колодязів дбати про якість питної води та про своє здоров’я!