Профілактика ботулізму

Дата: 13.06.2024 09:58
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

Ботулізм - дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum.   

Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в'ялених, м'ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

  • швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишківник;

  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

  • сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.

Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.

Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу - переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7  Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:

  • повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця;

  • місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;

  • ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.

Будьте обачні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних