На втрачений паспорт оформили кредит: що робити?

Дата: 25.01.2022 09:50
Кількість переглядів: 254

Вас турбують колектори, представники мікрофінансової організації, або співробітники банку і повідомляють, що ви прострочили виплату за кредитом?  Чи, можливо, ви отримали повістку до суду щодо боргу, але кредит не оформлювали? Як діяти в таких випадках і піде мова далі.
Як це могло зі мною статися?
Перевірте, чи не викрали Ваш паспорт. Вірогідно, шахраї за даними вашого паспорта оформили на вас кредит чи позику, адже оформлення кредиту на вкрадений паспорт сьогодні найпоширеніший вид шахрайства.
Згідно зі ст. 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на нього шляхом обману або зловживання довірою. Під дію цієї статті підпадають у тому числі й дії з використання чужих документів з метою отримання кредиту (грошових коштів), що належить фінансовій установі.
При оформленні кредитів-позик до 3 тис. грн мікрофінансові організації (МФО) можуть здійснювати спрощену ідентифікацію. Зазвичай пропонують надати до МФО паспорт або його скан-копію, або фотографію з паспортом в руках.
Банки ж перевіряють особу позичальника. Коли кредит оформляють в офісі, клієнту пропонують надати паспорт, звіряють зовнішність клієнта з фото й особисті підписи.
Буває, що при використанні чужих документів для взяття кредитів шахраї підбирають візуально схожу людину.
Першочергова дія: звернутися в поліцію
Як тільки виявите зникнення паспорта, негайно зверніться в найближче відділення поліції. Пишіть заяву про викрадення паспорту і обов’язково запросіть довідку про втрату паспорта з вказівкою дати (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань). У разі виникнення ситуації щодо шахрайства з паспортом ця довідка буде вашим головним доказом, що кредит або позику брали не ви.
Після дзвінків з банків або МФО з вимогою погасити взятий шахраями кредит, потрібно письмово їх повідомити про те, що борг не ваш і надати документ з поліції про крадіжку (втрату) паспорта. Те ж саме зробити, якщо будуть телефонувати колектори.

Увага! З метою мінімізацію майбутніх ризиків продовження використання викраденого (втраченого) паспорта можна пересвідчитися про його внесення до бази викрадених та втрачених документів за посиланням: https://wanted.mvs.gov.ua/passport/.
 
У випадку, якщо інформація про викрадений (втрачений) паспорт відсутня в даній базі, необхідно запросити відповідну інформацію в територіальному органі Державної міграційної служби України.
Після інформування поліції про крадіжку або втрату паспорта документ потрапляє в базу загублених і вкрадених паспортів МВС. Перед тим як видати гроші, банки і МФО перевіряють. 
Така інформація (довідка) може надаватися безкоштовно раз на рік, повторно – від 25 до 50 гривень.
Якщо в ній є інформація про кредит, який ви не оформляли, потрібно повідомити про це співробітникам бюро.
Увага! Сьогодні з УБКІ, наприклад, оскаржити свою історію можна через онлайн-чат або через сервіс прийому звернень на сайті «Оскаржити кредитну історію». Бюро зробить запит до кредитора – донора інформації. Процес оскарження може зайняти до 20 робочих днів. У випадку, якщо кредитори відмовляться видаляти інформацію про фіктивний кредит – потрібно звертатися до суду.
 Контроль кредитів:
Прокоментуйте свою кредитну історію і підключіть послугу її смс-контролю.
Кожен позичальник має право залишити до своїй кредитній історії коментар. Можна коротко (до 100 слів) описати ситуацію з тим чи іншим простроченням.
Смс-контроль повідомлятиме вам про кожне звернення до вашої історії з боку кредиторів.
Так ви будете знати, хто і коли запитував ваше кредитне досьє.
На майбутнє:
контролюйте паспорт і дані, що містяться в ньому;
в жодному разі не передавайте та не відправляйте скан-копії паспорта стороннім особам;
не дозволяйте копіювати його без вагомого приводу;
користуйтеся захищеними сайтами (у адресному рядку має бути значок закритого замка);
встановіть смс-контроль за кредитною історією.


Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
Для отримання правової допомоги звертайтеся до бюро правової допомоги Первомайського місцевого центру, яке знаходяться за адресою:
м. Барвінкове, вул. Центральна, 1, тел. (05757) 4-17-70
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних