ЙОДОДЕФІЦИТ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
Чим небезпечний дефіцит йоду? Наслідки нестачі йоду в організмі:
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; збільшення щитовидної залози (зоб); затримка росту у дітей; затримка інтелектуального розвитку у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому); неонатальний гіпотиреоз; рак щитовидної залози; погіршення пам’яті, слуху; підвищення холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; відчуття холоду; різке зниження чи підвищення маси тіла; набряки; випадіння волосся тощо.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим? Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).
Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Для дітей: 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
Профілактика йододефіциту. Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі. Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
