У Всесвітній день боротьби з інсультом дізнаємося, як споживання солі пов’язане з ризиком інсульту

Дата: 29.10.2025 09:41
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Попри те, що інсульт вражає мозок, а не серце, він належить до серцево-судинних захворювань, адже виникає через проблеми з кровопостачанням (блокування або розрив кровоносної судини головного мозку).
Усе частіше інсульти трапляються серед молодого, працездатного населення. Чому так відбувається і як запобігти інсульту, пояснює експертка Лариса Міщенко,
завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Разом із нею розбираємося, що правда, а що — ні.

  1. Чинник ризику інсульту, на який ми можемо впливати, — це артеріальна гіпертензія.
     ✅ Правда. Підвищений артеріальний тиск є одним з факторів ризику інсульту, але його можна і треба контролювати.


    Зменшення споживання солі — це простий і ефективний спосіб профілактики інсульту.
  2.  ✅ Правда. ВООЗ рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. Рекомендація ґрунтується на систематичному огляді досліджень ВООЗ, які показали, що  зменшення споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, а отже — зменшити ризик інсульту. 
  3. Якщо є ризик інсульту, потрібно повністю відмовитись від солі.
     ❌ Ні. Важливо поступово зменшувати споживання, але повна відмова не потрібна, оскільки організму потрібна невелика кількість натрію. Якщо у вас є серцево-судинні захворювання, поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас. 
  4. Зниження споживання солі до 5 грамів на добу може дорівнювати дії препарату, який знижує артеріальний тиск .
     ✅ Правда. Такий ефект доведений у багатьох дослідженнях.
    Більшість солі ми додаємо під час приготування їжі.
     ❌ Ні.
    75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.

     
  5. Люди, які не мають підвищеного тиску, можуть споживати скільки завгодно солі.
     ❌ Ні. Надлишок солі підвищує ризик гіпертензії навіть у здорових людей. У нормі натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульт, інфаркт та серцевої недостатності. 

Крім високого артеріального тиску, факторами ризику інсульту є малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих залежностей (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.

Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49 

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних