Як читати етикетки: визначаємо вміст солі в харчових продуктах

Споживач має право знати, що саме він купує та вживає. Одним із важливих елементів безпечного харчування є контроль за споживанням солі. Тому важливо вміти правильно читати етикетки продуктів.
Як маркується харчова продукція
Всі харчові продукти, що реалізуються на території України, мають обов’язкову маркування. Етикетка повинна містити такі основні відомості:
• Назву продукту;
• Склад – перелік інгредієнтів у порядку зменшення їх кількості;
• Поживну цінність – калорійність, кількість білків, жирів, вуглеводів та, що важливо, вміст натрію або солі;
• Термін придатності та умови зберігання;
• Виробника або імпортера, а також країну походження.
Де шукати інформацію про сіль
Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами:
1. Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту».
2. Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі.
Варто звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.
Поради споживачам
• Читайте склад продукту – найчастіше сіль може бути прихована у вигляді консервантів або під назвами «натрій хлорид», «гідрокарбонат натрію» тощо.
• Звертайте увагу на відсоткове позначення добової норми солі, якщо воно зазначене.
• Для контролю споживання солі намагайтеся обирати продукти з маркуванням «низький вміст солі» або «без додавання солі».
Держпродспоживслужба наголошує - правильне читання етикеток допомагає робити усвідомлений вибір та підтримувати здоровий спосіб життя
