Інформація щодо нездорового харчування
НЕЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ
Ми рідко замислюємося, як харчування впливає на наше здоров’я. Маємо звичку не снідати, перекусити на ходу, пообідати всухом’ятку, а згодом дивуємося, чому турбує гастрит.
Раціон повинен бути збалансованим, містити в собі білки, жири і корисні вуглеводи.
Білки – це основа раціонального харчування, головний структурний елемент органів і систем. Добова норма білка для людини становить 80-120 грам на день. Перевага надається нежирним сортам м’яса, молочно - кислим продуктам, рибі та бобовим.
Жири – необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, жиророзчинних вітамінів А, Д, Е. Добре засвоюються жири молочних та рослинних продуктів в риб’ячому жирі, горіхах та авокадо.
Вуглеводи – органічні сполуки, що містяться в продуктах харчування та слугують для організму основним джерелом енергії. Поряд з білками та жирами, вуглеводи належать до поживних речовин, які для підтримання життєдіяльності людині необхідно отримувати щодня. Слід надавати перевагу складним вуглеводам, які створюють відчуття ситості, запобігають запорам, стимулюють жовчовиділення, сприяють виведенню холестерину з організму. Вони вістяться у коричневому рисі, пшениці, чорному хлібі, овочах і фруктах. Надмірне вживання у раціон легкозасвоюваних вуглеводів призводить до виникнення ожиріння, цукрового діабету, атеросклерозу, і відповідно серцево-судинних захворювань. До них відносяться: цукор, солодощі, здоба, макаронні вироби, білий хліб, чіпси, кола та інші солодкі газовані напої.
Для молодого організму це може призвести до гальмування фізичного та психічного розвитку, зниження імунітету, і, як наслідок, збільшення кількості інфекційних та неінфекційних захворювань.
Щоб підтримати власне здоров’я потрібно дотримуватися кількох простих правил:
– старайтесь не переїдати і не голодувати ;
– вибирайте правильну їжу;
– позбудьтеся шкідливих звичок, в тому числі вживання алкоголю;
– знаходьте час на заняття спортом;
– вживайте достатню кількість води ;
– висипайтесь;
– при появі симптомів – звертайтесь до лікаря ;
– профілактично раз у рік проходьте ультразвукове обстеження всіх органів та систем, для виявлення захворювань, які протікають на ранніх стадіях безсимптомно.
Запам’ятайте! « Їсти й пити потрібно стільки, щоб наші сили завдяки цьому відновлювались, а не пригнічувались».
ВАШЕ ЗДОРОВ’Я У ВАШИХ РУКАХ!
Статтю підготувала Анастасія Попельнух – фельдшер санітарний відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Ізюмської філії ДУ « Харківський ОЦКПХ МОЗ»