7 квітня – Всесвітній день здоров'я

Дата: 04.04.2024 08:03
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

«Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються, кажуть: «Бувайте здорові!», тобто бажають здоров’я і практично ніколи не замислюються, скільки сенсу закладено у цих словах.

   Всесвітній день здоров’я – це всесвітній день підвищення обізнаності про здоров’я, який відзначається щороку 7 квітня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), а також інших пов’язаних організацій.

  Всесвітній день здоров’я проводиться на честь заснування ВООЗ і розглядається організацією як можливість щороку привернути увагу всього світу до теми, яка має велике значення для глобальної охорони здоров’я.  

   Всесвітній день здоров’я є однією з 11 офіційних глобальних кампаній охорони здоров’я.  Цьогорічна тема Дня здоров’я – «Здоров'я для всіх».

   Сьогодні, вперше в історії, більшість людей можуть розраховувати дожити до шістдесяти років і більше. Додаткові роки дають можливість зайнятися новою діяльністю, наприклад, продовжити освіту або довго занедбаним захопленням, продовжуючи робити цінний внесок у сім’ю та суспільство. Проте ступінь цих можливостей значною мірою залежить від одного фактора: здоров’я.

 Факт 1: Населення світу стрімко старіє

  Кількість людей у віці 60 років і старше зросте з 900 мільйонів до 2 мільярдів у період між 2015 і 2050 роками (з 12% до 22% від загальної чисельності населення світу). Старіння населення відбувається швидше, ніж у минулому.  

Факт 2: Існує мало доказів того, що люди похилого віку сьогодні мають краще здоров’я, ніж їхні батьки

  Частка людей похилого віку в країнах з високим рівнем доходу, яким потрібна допомога з боку іншої людини, щоб виконувати такі основні дії, як їжа та прання, можливо, дещо зменшилася за останні 30 років. Проте мало що змінилось у поширеності менш серйозних обмежень у функціонуванні.

Факт 3: найпоширенішими захворюваннями в літньому віці є неінфекційні захворювання

  Літні люди в країнах з низьким і середнім рівнем доходу несуть більший тягар хвороб, ніж люди в багатому світі. Незалежно від того, де вони живуть, найбільшими вбивцями літніх людей є хвороби серця, інсульт і хронічні захворювання легенів. Основними причинами інвалідності є сенсорні порушення (особливо в країнах з низьким і нижчим середнім доходом), біль у спині та шиї, хронічне обструктивне захворювання легень (особливо в країнах з низьким і нижчим середнім доходом), депресивні розлади, діабет, деменція та остеоартрит.

Факт 4: Що стосується здоров’я, то немає «типової» літньої людини

  Біологічне старіння лише слабко пов'язане з віком людини в роках. Деякі 80-річні люди мають фізичні та розумові здібності, подібні до багатьох 20-річних. Інші люди відчувають зниження фізичних і розумових здібностей у набагато молодшому віці.

Факт 5: Здоров'я в літньому віці не є випадковим

  Хоча деякі варіації здоров’я людей похилого віку відображають їхню генетичну спадковість, більшість із них пов’язана з їхнім фізичним і соціальним середовищем, а також впливом цього середовища на їхні можливості та поведінку щодо здоров’я. Важливо, що ці фактори починають впливати на старіння з дитинства. Це означає, що літня людина з неблагополучного середовища має більшу ймовірність погіршити здоров’я та рідше мати доступ до послуг і догляду, які їй можуть знадобитися.

Факт 6: Ейджизм тепер може бути більш поширеним, ніж сексизм чи расизм

  Ейджизм – дискримінація людини за віком – має серйозні наслідки для літніх людей і суспільства в цілому. Ейджизм може набувати багатьох форм, включаючи упереджене ставлення, дискримінаційну практику або політику, яка увічнює ейджистські переконання. Це може перешкодити розробці правильної політики та може значно підірвати якість медичної та соціальної допомоги, яку отримують літні люди.

 Факт 7: Комплексні дії в галузі охорони здоров’я вимагатимуть фундаментальних змін у нашому уявленні про старіння та здоров’я

  Здоров'я в старшому віці не повинно визначатися відсутністю захворювань. Здорове старіння під силу кожній літній людині. Це процес, який дозволяє людям похилого віку продовжувати робити те, що для них важливо. Хоча видатки на охорону здоров’я та соціальне обслуговування людей похилого віку часто розглядаються як витрати для суспільства, їх слід розуміти як інвестиції в реалізацію можливостей і надання людям похилого віку можливості продовжувати робити свій численний позитивний внесок.

 Факт 8: системи охорони здоров’я мають бути адаптовані до потреб людей похилого віку

  Більшість систем охорони здоров’я в усьому світі погано підготовлені до задоволення потреб людей похилого віку, які часто мають численні хронічні захворювання або геріатричні синдроми. Системи повинні бути спроможними надавати інтегровану допомогу, орієнтовану на людей похилого віку, і зосереджуватися на підтримці можливостей у міру старіння людей.

Факт 9: Здорове старіння залучає всі рівні та сектори уряду

  Приклади міжсекторальних дій включають створення політики та програм, які розширюють можливості житла; забезпечення доступності будівель і транспорту; сприяння віковій різноманітності в робочому середовищі; захист літніх людей від бідності за допомогою схем соціального захисту. Досягнення прогресу в галузі здорового старіння також вимагатиме набагато кращого розуміння проблем і тенденцій, пов’язаних із віком.

 

Вітаємо з Днем здоров'я і бажаємо міцного імунітету, життєвої енергії, моральних сил і великого прагнення до своїх мрій! Нехай любов близьких і їх же посмішки будуть найефективнішими вітамінами для щастя, нехай твоє здоров'я з кожним днем зміцнюють віра, надія, підтримка друзів та віра в нашу Перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних