Шановні жителі Барвінківської міської територіальної громади!

Дата: 22.01.2024 08:08
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

У січневому календарі дві знаменні дати, які навічно закарбовані в історії України. 22 січня минає 105 років з часу, коли в далекому 1919 році у Києві було проголошено Акт Злуки. Уперше за багато століть Україна об'єдналася  у межах більшості етнічних земель нашого народу. Тоді вперше в історії постала Соборна Україна, до якої споконвічно прагнули українці. І хоч тоді  реалізувати бажаного не вдалося, однак цей факт став яскравим виявом їх прагнення до національної єдності. 

Та цій історичній даті передувала ще одна знаменна подія на той час річної давнини, яка, по суті, стала своєрідним прологом у всесвітньому визнанні Української Народної Республіки.

29 січня - це День пам'яті Героїв Крут.  Українці згадують про події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами. Саме тоді на Чернігівщині військові УНР вступили в нерівний бій із більшовицькими військами. 

Цей бій тривав 5 годин між 4000 підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків Вільного козацтва, до якого загалом входило близько чотирьох сотень вояків. Під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Українські частини організовано відійшли, руйнуючи за собою колії й мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Ідея Соборності й Незалежності була й залишається базовою національною цінністю українців. Прагнення єдності у своїй державі давала сили Січовим Стрільцям і козакам УНР, Героям Крут, які стали на захист молодої Української республіки проти більшовицько-московської навали.

Згодом за втілення цієї ідеї боролися та вмирали бійці УПА. За неї йшли на смерть та муки дисиденти часів панування радянської імперії.

Сама Злука стала основою єдності українців на зорі відновлення Незалежності, коли у січні 1990 року постав “Ланцюг єдності”, що з’єднав між собою Схід і Захід.

Головне завдання нашого покоління – це  звільнити всі українські території від ворожої окупації, вигнати московську нечисть зі святої української землі.

Завжди пам’ятаємо перевірену історією істину. Без Соборної України не буде українців. У 1919-1920 роках ілюзії окремих політиків, що з кремлівськими «червоними вождями» можна домовитися, завершилися втратою державності та голодоморами. Сьогодні ми не маємо права повторити негативний досвід минулого.

Віримо, що територіальна цілісність України, за яку віддали життя тисячі незламних борців в різні часи і сьогодні продовжують відстоювати наші Збройні Сили, залишиться непорушною. Жодна сила не зламає сильну духом націю.

Тому маємо всі працювати для потреб фронту. Допомагати синам та дочкам України, які, як і сотню років тому, захищають Соборність та Незалежність України зі зброєю в руках.

На жаль, ми зустрічаємо цьогоріч День Соборності з почуттям суму і жалоби за нашими співгромадянами, загиблими на фронтах і в тилу під час повномасшабного вторгнення рашистів в Україну.

Отож, маємо бути єдиними. Об’єднаними навколо української армії, навколо наших захисників. Наша єдність дасть нам Перемогу. А Перемога – це Єдина Соборна Україна від Севастополя до Сум, від Чопа до Луганська та Донецька.

Героями не народжуються, героями стають  цю просту аксіому доводять завзяті і мужні дівчата та хлопці з різних регіонів нашої країни на сьогоднішніх полях битв. Вони об’єднані єдиною ідеєю Соборності України та Незалежності українського народу. І прикладом для них слугують юнаки і дівчата, які 29 січня 1918 року, стали Героями не лише свого часу, а й літопису української історії боротьби за Незалежність держави. Нехай трагічні події об'єднають нас перед обличчям ворога, надихають на нові звершення заради гідного майбутнього України!

Тож боремося за Соборність і Незалежність України!

Вшановуємо Героїв минулого та сучасності! Шануймо гідних!

Хай береже усіх нас Господь, а Україні дарує свободу і славу!

Миру всім нам після Перемоги над ворогом!

Прийміть щирі вітання з нагоди найвеличнішого свята українського народу  - Дня Соборності України! Зичу вам, шановні земляки, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє нашої громади та України! Вітаю вас зі святом та бажаю і надалі триматися разом! В єдності - наша сила! Миру нам і Божої благодаті!

Слава Україні!

З повагою, Барвінківський міський голова   Олександр  Бало.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних