Авторське право

Дата: 20.07.2023 15:18
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про авторське право та суміжні права» автор – це фізична особа, яка своєю творчою діяльністю створила твір. А от твір – це оригінальне інтелектуальне творіння автора (співавторів) у сфері науки, літератури, мистецтва тощо, виражене в об’єктивній формі. З цього можна зробити висновок, що у кожного твору є автор (співавтори) і для захисту авторського права твір має бути створений, його можна побачити, відчути або послухати.

Коли в автора виникають його авторські права

Авторське право виникає з моменту першого створення твору і не залежно від його редагування чи інших змін, такий твір захищається законом.

Хто вважається автором

За відсутності доказів іншого, автором твору вважається фізична особа, ім’я якої, як автора, зазначено у оригіналі або копії твору. У мережі інтернет працює правило – хто перший опублікував, той і вважається автором, поки іншого не доведено.

Але є й виключення. Таким виключення є службовий твірЦе твір, створений працівником у зв’язку з виконанням обов’язків за трудовим договором (контрактом). Майнові права на службовий твір переходять до роботодавця з моменту створення службового твору, якщо інше не передбачено законом, трудовим договором або іншим договором щодо майнових прав на службовий твір, укладеним між працівником (автором) і роботодавцем.

Якщо майнові права на твір переходять до роботодавця, працівник, який є автором службового твору, має право на винагороду. Якщо посадові обов’язки працівника передбачають створення службових творів, авторська винагорода за створення таких творів і за перехід прав на них може бути включена до заробітної плати працівника.

Чи треба реєструвати право власності на твір

Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. Проте зареєструвати таке право можна у відповідному державному реєстрі.

Як зареєструвати авторське право на твір

Державна реєстрація авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, здійснюється Національним органом інтелектуальної власності (Укрпатент). За підготовку НОІВ до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, сплачуються відповідні збори. Про реєстрацію авторського права на твір видається свідоцтво.

Як захиститись при використанні чужих творів

Якщо ви хочете використовувати чужі твори і при цьому не порушувати авторські права, то завжди залишайте посилання у тексті на автора твору чи ресурс, де можна ознайомитись з оригіналом твору.

 Як захистити свої твори від порушення авторського права в інтернеті

Якщо ви побачили використання вашого твору без зазначення авторства:

зверніться з письмовою претензією до того, хто зробив таку публікацію.

зверніться з письмовою претензією до адміністратора сайту, на якому було зроблену таку публікацію.

Претензії завжди оформлюйте письмово та зазначайте посилання на сторінку, де є порушення авторського права. У претензії вимагайте зазначити автора або видалити публікацію.

Також захистити свої права можна у судовому порядку. Для цього необхідно зібрати докази. Доказами можуть бути:

скріншот інтернет-сторінки ;

роздруківка інтернет-сторінки за допомогою комп’ютера, яка дає можливість відслідкувати точний URL сторінки, а також унизу сторінки буде проставлена її дата;

запис на електронний носій (інформацію в електронному вигляді можна записати та продемонструвати, що можна зробити як у вигляді збереження копії інтернет-сторінки у візуальному вигляді, так і шляхом запису відео з оглядом вказаного сайту та демонстрацією факту порушення;

фіксація в інтернет-архіві «Wayback Machine» (Це один з найбільш дієвих до останнього часу доказів фіксації порушення авторських прав. Перевагою цього ресурсу є те, що він містить контент із сайтів, які вже не існуютьакриті сайти, прострочені домени чи хостинг і т.і.);

висновок експерта (Доказом в суді може бути висновок судової експертизи, призначеної за відповідною ухвалою суду. Для цього експерту потрібно поставити відповідні питання, які стосуються встановлення факту розміщення на сайті порушника чужого контенту);

протокол огляду інтернет-сайту (нотаріусом  або адвокатом).

Зазвичай для відновлення порушеного права інтелектуальної власності достатньо правильно оформленої і надісланої претензії.

 

 

Мешканці Барвінківської громади можуть проконсультуватися за адресою: м. Барвінкове, вул. Першотравнева, буд. 16

тел. 066-130-89-81.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних