ЗВЕРНЕННЯ БАРВІНКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ Олександра БАЛО ДО ЖИТЕЛІВ БАРВІНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 17.12.2020 17:00
Кількість переглядів: 10817

          Шановна громада! Ми з вами пройшли складний шлях перших виборів Барвінківського міського голови та депутатів Барвінківської міської ради Ізюмського району Харківської області. Ви всі були тому свідками.

          Так, загальна підтримка моєї кандидатури на території нашої новоутвореної громади склала лише 33,66% голосів виборців. Це абсолютно зрозуміло, бо мої повноваження обмежувалися територією міста Барвінкове, люди сільської місцевості мене практично не знають. За результатами цих виборів на території міста підтримка жителів міста, які взяли участь у виборах, склала 50,8%. Вважаю, що це достатньо високий рівень довіри за роки моєї роботи на посаді Барвінківського міського голови.

          За шість з половиною років роботи з депутатським корпусом Барвінківської міської ради VI та VII скликань нам завжди вдавалося знаходити порозуміння та шляхи вирішення спірних питань. Одне ми розуміли однаково: робота міської ради, а особливо рішення, які приймають депутати на сесіях ради мають базуватися на принципах законності, тобто я, як міський голова, та депутати Барвінківської міської ради зобов’язані  приймати рішення з дотриманням Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

          На жаль, вже на першій сесії міської ради нового скликання були прийняті окремі рішення, які не відповідали чинним нормативно-правовим актам з питань організації роботи ради. До початку голосування за відповідні рішення мною це було озвучено депутатському корпусу. На жаль, мене не почули, проте почули «дорадчий голос» депутата районної ради.

          Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (частина 4 статті 59) міський голова наділяється правом зупинити рішення міської ради у п’ятиденний строк з моменту його прийняття і внести його на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень.

          Зазначені рішення були прийняті мною у формі розпоряджень із зазначенням зауважень та їх обґрунтуванням згідно норм чинного законодавства України. Відповідні розпорядження оприлюднені на сайті міської ради, є публічними та кожен з вас має можливість їх переглянути.

          Це зовсім не означає, що рішення міського голови з цих питань є остаточним, оскільки рада наділена правом відхилити зауваження міського голови і підтвердити прийняте нею рішення двома третинами депутатів. Далі - право на судове оскарження.

          Схожа ситуація склалася і на засіданні ІІ сесії Барвінківської міської ради, яке відбулося 15  грудня 2020 року.  

       Право зупинити рішення ради було застосовано щодо рішення про затвердження Регламенту Барвінківської міської ради VIII ради. Депутатам, які внесли свій проект Регламенту, було відомо про невідповідність окремих його положень нормам законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про службу в органах місцевого самоврядування», оскільки відповідні зауваження були отримані ними ще до початку першої сесії міської ради.

          Я розумію, що у депутатів є певні «бажання», але «бажати» іще не означає «дотриматися законів».

          Що стосується зупинення рішення про затвердження секретаря ради. При прийняті цього рішення не були враховані положення статей 6,7 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини 3 статті 12 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», а особливо статті 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

          Приймаючи розпорядження міського голови, я, як головна посадова особа територіальної громади, чудово розумію рівень своєї персональної відповідальності за рішення, які приймаються мною одноособово, оскільки ці рішення можуть бути оскаржені до суду і що в судових інстанціях мені доведеться відстоювати свою правоту. Тому рішення, які приймаються мною, як посадовою особою місцевого самоврядування, яка несе за них персональну відповідальність, зажди виважені та перевірені.

          Відмова депутатів міської ради приймати участь у роботі сесій міської ради, яку я сьогодні отримав від депутатської групи «Єдність», з посиланням на незаконність моїх дій, нажаль не містить у собі посилань на норми законів України, які я порушив на думку депутатів.

          Натомість, відмова депутатів брати участь у роботі сесій міської ради та засіданнях постійних депутатських комісії є порушенням статті 18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», яка встановлює, що депутат місцевої ради зобов’язаний:  

          1) додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів;                                     2) брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень;                                              3) виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови чи голови ради; інформувати їх про виконання доручень.

          Одночасно стаття 2 зазначеного Закону встановлює, що депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

          Наслідком відмови депутатів від участі у роботі ради в період завершення бюджетного року в умовах адміністративно-територіальної реформи та необхідності прийняття термінових рішень про передачу закладів освіти, медицини та культури  від Ізюмської районної ради до комунальної власності Барвінківської міської громади матиме наслідком неможливість виплачувати заробітну плату працівникам цих установ, забезпечити харчування в освітніх та медичних закладах, відключення електропостачання, припинення надання послуг з теплопостачання, та багато іншого.

    Міська рада – не місце для політичних баталій, беззаконня та безвідповідальності.

             Сподіваюся, що депутатських корпус мене почує та збереться 21 грудня о 10.00 год. в сесійній залі для продовження засідання ІІ сесії міської ради VIII скликання для вирішення не тільки кадрових, але і термінових бюджетних та інших питань, які стосуються забезпечення життєдіяльності нашої громади, яких щодня стає все більше.

                                                                               З повагою до громади,

                                                           Барвінківський міський голова О.Бало


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних